1

Den ylande Malamuten!

Min kära Luna är 8 år och under 2014 blir hon 9 år, vill bara bromsa tiden lite!


Luna har den senaste veckan börjat yla när hon är ensam hemma, visst har de känt tidigare i hennes liv, om jag lämnar henne ensam hemma utan Orca kan hon börja yla, och om jag någon enstaka gång försovit mig och vart tvungen att gå en kortare 20 min promenad och sen lämna hundarna för en klippning eller två, då har hon också kunnat börja yla, men aldrig om hon fått de hon behöver.
Jag lämnar mina hundar väldigt korta stunder på dagen. Mitt jobb ligger i samma bostadshus som jag bor. Så har jag ett håll på dagen så sticker jag hem till dem. Dem är aldrig ensamma med än 6 timmar om dagen, och dem motioneras och tränas enormt mycket allt från fysisk träning till mentalträning. 

Igår var jag ute på en långpromenad i skogen på morgonen och sen åkte på ett ärende som tog ca 40 min, då yla hon inte, anledningen till att jag vet är för att jag ringer till min hemtelefon innan jag går så jag hör via mobilen. 

När jag åter kom hem så spendera vi med gos och kel och  kloklippning och även borstning. Sen tog jag med dem ut och sprang 7 km. Väl hemma så laga jag lite käk efter ett tag fick hundarna lunch, sen stack jag ner till jobbet. 
Det tog ca 10 min, så börja hon yla. I med att jag bor i lägenhet så kam jag inte låta henne yla å liksom vänta ut henne. Så jag for upp, sa till henne att lägga av och att hon skulle gå och lägga sig. Ner till jobbet igen, och det tog denna gången 20 min och hon börja yla igen. Så jag for upp igen, tur att jag har så hundkära kunder som förstår precis:)

Jag sa till henne och när jag väl öppnar dörren syns de på hela henne att hon vet att hon inte får göra så. Ner igen, 
Sen vart de inget mer under dem fyra timmarna jag lämna dem. Orca låter aldrig och hakar heller inte på henne ylande. Jag ställer mig lite funderandes på varför?

Jag är fullt med medveten om att hon måste få sitt och vara trött och nöjd när jag lämnar henne. Men de får hon och ändå har hon börjat med detta. Visst kan jag ha med henne till jobbet men jag vill inte ösa vatten på på problemet. Får hon vara med hela tiden, så är sannolikheten stor att jag inte ens kan åka på en bio eller liknande och hon kommer yla. Så gott folk, har ni några idéer vad jag kan göra, hur jag ska lösa detta. Jag kan inte låta henne yla en liten stund för att sen sluta för då kommer grannarna bli sura. Sen funderar jag på vad de kan bero på, ålder? Kan de förändra? 

Nu ska jag och hundarna ut i snön! 
Ha en skön dag.
0

Snö=drag

Idag tyckte jag Frida optimisten, att de borde ligga tillräckligt med snö för att vi ska kunna ut och dra. Jag började morgonen med en promenad med dem fyrbenta för att kolla läget på en av rundorna, men den smala grusa vägen vart inte täckt med snö som jag hoppats, visst ligger de men gruset glimtar igenom fotspåren och tassavtrycken. Väl hemma har jag haft lite jobb och ärenden, sen bar de av till Härskogen för att där brukar de ligga mer snö än nere i lerum. 
På med skidorna och koppla på båda hundarna, först gick Orca fram och Luna bak, då dem har ganska nyligen återhämtat deras relation dem emellan så vill jag inte äventyra en snäv sväng eller liknande då de börjar bli så mkt bättre. 

Orca tuffa på och så även Luna, tills vi kom upp mot den smala stigen, gruset stoppade skidorna och jag flög framlänges av kraften från hundarna, haha! Kunde just då inte annat än att skratta gott, Orca titta på mig och såg väldigt frågandes ut, "vad sysslar du med matte?" 

Jag testa ytterligare några meter för är man optimist så är man. Tillslut fick jag ge upp. Av med skidorna för att ta mig ner till sjön, jag vet att dem håller bra, så länge man håller sig till kanterna. Så vi gjorde ett nytt försök, denna gången bytte vi lite, Luna fick gå själv och Orca springa med lös, för att sen göra tvärt om, dem var så duktiga båda två, och mitt i allt när Luna sprang bredvid kom en lös hund, stanna kommando till Luna och sen en glatt ropandes matte på skidorna, och Luna kom som ett skott. Detta är ingen nyhet, men de glädjer alltid matte hjärtat. 

I slutet så fick Luna gå lite vid sidan, ett filmklipp på detta finns på instagram ni kan även följa oss där, Sök Tenghede så hittar ni oss:-)

Tjejerna var duktiga men jag fick liksom inte nog, så efter detta jobba jag en stund sen vart de ut igen, men nu på med tyngd och selar och så sprang jag långt bakom som jag skulle stå på skidor/släde men istället sprang jag, så i full mundering av termobyxor, jacka och kängor sprang jag bakom dem i fem kilometer i terräng med en del snö:) 
Jobbigt var de, men vad gör man inte för att dra lite:-) 
De är ju aningens lättare att ta en joggning tur på gångbanor med löparskor, men de vart helt klart värt de, och Orca imponerar som alltid men även Luna visa vad hon går för, shit vad hon kämpa upp för alla branta backar, annars har hon en tendens att låta Orca ta allt tungt, men jäklar vad de var klös i henne.

Luna!


Orca!

Vi är trötta och nöjda efter dagens aktiviteter, nu hoppas jag innerligt att de kommer mer snö!